Läget på de globala energimarknaderna – v. 13, 2022
Energimarknaderna är fortsatt volatila till följd av Rysslands krig i Ukraina. Samtidigt sker energileveranser från Ryssland fortsatt som planerat.
På oljesidan kvarstår dock tveksamheten kring att köpa rysk olja på spot som rapporterades i förra marknadsbrevet. För en mer utförlig beskrivning av läget på oljemarknaden, se avsnittet ENERGI I FOKUS Vad händer på oljemarknaden?
EU har ännu inte infört sanktioner som direkt påverkar den ryska energiexporten till Europa.
Priset på olja påverkas fortsatt av en utbudsbrist och låga globala lagernivåer. Samtidigt har nya attacker från Houthirebeller mot saudisk energiinfrastruktur lett till högre priser. En ökad nedstängning i Asien till följd av covid-19 föranledde dock lägre priser under gårdagen.
Naturgaspriserna i Europa är fortsatt volatila och höga, även om priset på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden har sjunkit sedan förra marknadsbrevet. TTF M+1 stängde den 28 mars på EUR102,55 per MWh.
Kolpriset och priset på utsläppsrätter inom EU har varit mindre volatila under de senaste veckorna jämfört med tidigare. Det råder dock stor osäkerhet på de båda marknaderna kring konsekvenser av Rysslands krig i Ukraina.
Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.
*För Energimyndighetens löpande bedömning av det svenska energiförsörjningsläget till följd av kriget i Ukraina, se myndighetens lägesbilder som publiceras tisdagar och fredagar.