Läget på de globala energimarknaderna – v. 11, 2024
De senaste två veckornas utveckling på de globala energimarknaderna har varit relativt odramatiska, även om priset på kol har stigit relativt kraftigt under delar av perioden.
Oljepriset fortsätter att uppvisa en relativt låg volatilitet och har under den senaste tvåveckorsperioden rört sig inom det relativt smala intervallet USD82-84 per fat. Den 11 mars stängde priset på USD82,21 per fat, vilket kan jämföras med USD82,53 den 26 februari. Marknaden kännetecknas fortsatt av dels en oro för svag ekonomisk utveckling, dels en osäkerhet vad gäller utvecklingen i Mellanöstern.
Priset på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden har ökat något sedan förra marknadsbrevet och TTF M+1 stängde den 11 mars på EUR24,93 per MWh, vilket kan jämföras med EU24,01 per MWh den 26 februari. Fyllnadsgraden i de europeiska naturgaslagren låg den 9 mars på 61 procent och Europa är därmed på god väg att kunna avsluta uppvärmningssäsongen med höga gaslagernivåer.
Priset på kol i Europa steg betydligt under den första halvan av perioden som gått sedan senaste marknadsbrevet. Detta kan dels kopplas till de stigande priserna på naturgas, dels som ett resultat av att USA har infört sanktioner på några stora ryska kolexportörer. Detta bedöms öka den globala efterfrågan på icke-ryskt kol. Priset på utsläppsrätter har i stort följt priset på naturgas och var den 11 mars något högre än vid förra marknadsbrevets publicering. Det Internationella energirådet IEA bedömer att de energirelaterade CO2-utsläppen i Europa under 2023 sjönk med 9 procent. De totala globala utsläppen steg dock med drygt 1 procent.
Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.