Läget på de globala energimarknaderna - vecka 16, 2018
I veckans marknadsbrev hittar ni förutom marknadsuppdateringar på olja, naturgas och europeisk kraftproduktion också en uppdaterad lägesbild av situationen i Mellanöstern.
De senaste två veckorna har oljepriserna både sjunkit och stigit kraftigt. I mitten av förra veckan var Brent front month uppe på högsta nivån sedan 2014, för att sedan sjunka marginellt. Prissvängningarna har skett som marknadens svar på de ökade spänningarna mellan USA och Kina efter att båda länderna har infört handelstullar mot varandra. Priset har också under den senaste veckan påverkats av ökade oroligheter i Mellanöstern efter den senaste kemgasattacken och besvarande flygattacken i Syrien, läs mer om läget i Mellanöstern i veckans Fokus under Nyheter i korthet Olja.
De senaste par veckorna har präglats av sjunkande europeiska spotpriser då Europas uttagssäsong ur lager avslutades. Priserna har också sjunkit som ett svar på att efterfrågan gått ned då temperaturerna gått upp. Väderprognoserna för april visare vidare på varmare än säsongsnormala temperaturer månaden ut.
De europeiska kolpriserna återhämtade sig något i början av vecka 14, efter väderrelaterade tillförselproblem i Australien. I början av förra veckan steg de europeiska terminspriserna för nästkommande år till EUR79,65 per ton, den högsta nivån på en månad. Detta bidrog också till att de tyska kraftpriserna steg till den högsta på tre månader.
Priserna på utsläppsrätter har fortsatt att säljas på höga nivåer och nådde sånär ett stängningspris om EUR14 per ton förra fredagen. De höga priserna är till stor del en konsekvens av att aktörer behöver köpa in utsläppsrätter för att uppfylla sina kvoter för 2017 års utsläpp.
Rapporten i sin helhet hittar du under rubriken Dokument.