Läget på biobränslemarknaderna september-oktober 2014

Här kommer en månadsrapport för biobränslemarknaderna under september och oktober. I månadens rapport berättas det bland annat om skogsbranden i Västmanland i somras, effektivisering av etanoltillverkning och ett nytt direktiv om utbyggnad av infrastruktur för alternativa biobränslen.

Sammanfattning

- Skogsbranden i Västmanland som inträffade i somras, skadade enligt Danske Banks beräkningar 1,4 miljoner skogskubikmeter virke. Proportionerna är 600 000 kubikmeter timmer och 800 000 kubikmeter trädbränsle i form av rundved vilket motsvarar 1,6 terawattimmar. Branden bedöms få en stor påverkan på den lokala biobränslemarknaden.

- Forskare vid Chalmers har kunnat visa att man genom en enkel mutation kan få jäst att växa i högre temperaturer än den normalt gör. Detta kan man använda sig av för att effektivisera tillverkning av etanol och öka möjligheterna för att använda restavfall som råvara.

- Den 29 september antog EUs ministerråd direktivet om utbyggnad av infrastruktur för alternativa biobränslen. Direktivet innebär att samtliga medlemsstater får två år på sig att sätta upp mål och handlingsplaner för att införa tanknings- och laddningsstationer för olika typer av alternativa bränslen så som elektricitet och vätgas.

- Uppsalaforskare kan nu presentera ett intressant alternativ till dagens litiumbatterier med hjälp av material från alfa-alfa och tallkåda och kopplat till en smart återvinningsstrategi. Studien presenteras inom kort i den vetenskapliga tidskriften ChemSusChem. Upptäckten kan öppna flera dörrar till mer miljövänliga och energieffektiva lösningar för framtidens batterier.

- Priset på T2-etanol har sjunkit från 523 SEK/hl i början av september till 468 SEK/hl i slutet av månaden. T1-etanolen har haft ett lägre pris och inledde perioden på 497 SEK/hl och avslutade på 429 SEK/hl. Inga större prisfluktrationer har förekommit för biodiesel under perioden. Den senaste WASDE-rapporten visar att den globala produktionen av vete kommer att justeras upp med 3,9 miljoner ton till 720 miljoner ton. Justeringen beror på uppdateringar av statistiken inom EU och Ukraina. Det finns rekordstor tillgång på majs globalt sett och efterfrågan ligger relativt lågt. Den globala produktionen av sojabönor beräknas öka i USA, Brasilien och Argentina.

- Det inledande pelletspriset (CIF ARA) i början av september var 270 SEK/MWh. I slutet av september hade priset ökat med 8 SEK/MWh till 278 SEK/MWh. Enligt Argus har den främsta orsaken till detta varit valutakursändringar. Dollarn har blivit starkare gentemot euro och svenska kronan. Marknaden har varit avvaktande. Man väntar på att efterfrågan ska öka i bland annat Skandinavien inför den kommande vintern. En ytterligare faktor som bidrar till osäkerheten är att det fortfarande finns frågetecken om stödet till biomassaeldning i Storbritannien.

- I slutet av september var flispriset (CIF NWE) 192 SEK/MWh vilket var 2 kr lägre än i början av månaden. Sedan andra veckan i juli har priset haft en svagt nedåtgående trend. Denna trend tycks ha fortsatt även under september.

Rapporten i sin helhet hittar du till höger.