Läget på biobränslemarknaderna, halvårsrapport
Här kommer en marknadsrapport för biobränslen där du kan läsa om det senaste halvårets utveckling på biobränslemarknaderna. Framöver kommer dessa rapporter att publiceras en gång i månaden och de rapporterar då om den gångna månaden.
Flytande biobränslen
Den etanol som produceras inom EU har hittills under året endast berörts av mindre prisfluktrationer och legat strax under 4,50 kr/l. Den etanol som importeras från tredje land kostade vid årets början ca 4,47 kr/l. Under mars steg priset till 5,55 kr/l vilket berodde på att USA fick tillfälliga problem med logistiken kring sin etanolexport. Under sommarmånaderna har priset legat stadigt kring 4,50 kr/l. Priset på biodiesel ligger i nuläget på en relativt låg nivå. Priset har i stort legat mellan 6,0 till 6,5 kr/l under året med mindre prisfall i april och juli. Prisfallet i april berodde på en kombination av en stark euro, lägre efterfrågeprognoser och lägre produktionskostnader på grund av det milda vädret. I juli berodde prisfallet på att höga skördar ökade utbudet på marknaden.
Regeringen föreslog under 2013 att ett kvotpliktsystem för låginblandade biodrivmedel skulle införas från och med den 1 maj 2014. Kvotplikten skulle också kombineras med vissa ändringar av energiskatten. Den här typen av lagändringar kräver ett statsstödsgodkännande från EU-kommissionen. Dock blev inte lagändringarna godkända vilket lett till osäkerhet på marknaden.
I mars 2014 presenterade Energimyndigheten sin övervakningsrapport för 2013 där det konstaterades att FAME var överkompenserat enligt EUs regelverk. EU-kommissionen begärde då att Sverige skulle korrigera detta och utöka sin rapportering av det biodrivmedel som får statsstöd. Med anledning av det tog Finansdepartementet fram en promemoria för att undvika framtida överkompensation. Promemorian föreslår bland annat förändrad energiskatt för FAME och HVO.
Europeiska rådet har under 2014 kommit överens om att justera vilka typer av biodrivmedel som ska få räknas mot Förnybartdirektivets mål om 10 procent förnybart drivmedel i transportsektorn till år 2020. Andelen biobränsle vars råvaror skulle kunna användas till mat får endast utgöra 7 procent av målets 10 procent. Vegetabiliska eller animaliska oljor i form av restprodukter, till exempel tallolja och frityrolja får istället räknas dubbelt eller kvadrupelt mot 10 procent målet.
Fasta biobränslen
Sedan mitten på maj 2014 har det internationella priset (enligt cif ARA) på pellets fortsatt att öka kontinuerligt till och med slutet av augusti. Årets högsta notering nåddes den 27:e augusti med 270 SEK/MWh. Stigande efterfrågan i Storbritannien och neutrala omvärldsfaktorer har varit orsaken till denna marknadsutveckling. Ökad efterfrågan kan börja driva upp priset ytterligare från september och framöver. Exporten av pellets från Nordamerika till Europa har fördubblats de senaste två åren och var 2013 uppe i 4,7 miljoner ton. Än så länge ser man ingen avmattning av exporten.
Priserna för både förädlade trädbränslen och returträ fortsatte att sjunka under det andra kvartalet 2014 i Sverige. Det preliminära priset på förädlade trädbränslen var då 266 kr/MWh och för returträ 88 kr/MWh. Priset på skogsflis har under det andra kvartalet 2014 fortsatt att ligga på en nivå under 200 kr/MWh. Priset för biprodukter var något högre jämfört med det första kvartalet 2014.
Kommissionen har nyligen publicerat en rapport (Staff Working Document) om hållbarhetskriterier för fasta- och gasformiga biobränslen för värme och el-produktion med tanke på EUs 2020 mål för förnybar energi.
Den finländska skogskoncernen Metsä Group planerar en stor investering i Finland. Skogskoncernen vill bygga ett nytt biokombinat i anslutning till massafabriken i Äänekoski. Fabriken kommer att kosta cirka 10 miljarder kronor – och blir därmed den största enskilda investeringen i skogsindustrins historia i Finland. Biofabriken beräknas stå klar år 2017.